Kuşak ve Yol Girişimi ve Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun (CPEC) ortak inşası çerçevesinde, Çinli ve Pakistanlı araştırmacılar, Pakistan’ın daha akıllı ve güvenli şehirler inşa etmesine yardımcı olmak için yapay zeka (AI) teknolojisini kullanıyorlar.
2022’nin başında CPInS Laboratuvarı, NUST ve Guangzhou Yazılım Uygulama Teknolojisi Enstitüsü’nün işbirliğiyle Pakistan Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde (NUST) resmen kuruldu.
Gwadar Pro’nun Pazar günü bildirdiğine göre, şu anda çeşitli araştırmalar düzenli bir şekilde devam ediyor. CPInS Laboratuvarı Direktörü Dr. Wu Jun, Gwadar Pro’ya “Laboratuvarımız Pakistan’da akıllı şehirlerin uygulanmasına başlıyor” dedi.
“Bu platform aracılığıyla, olgun araştırma sonuçlarımız Pakistan’daki yerel projelerle derinden bağlantılı hale gelebilir ve yerel koşullara göre akıllı şehirle ilgili ürünler ve akıllı çözümler sağlanabilir. Yerel kentsel yönetim yeteneğini geliştirmek için akıllı sokak lambaları ve akıllı videolar gibi temel teknolojileri ve ürünleri etkili bir şekilde uygulayabiliyoruz.”
Laboratuvarın Pakistan tarafı başkanı ve NUST Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Okulu’nda (SEECS) Doçent olan Seemab Latif, “Bilim-teknoloji işbirliği Pakistan’ın sosyo-ekonomik kalkınması için büyük önem taşıyor” dedi. Yapay zeka endüstrisi dünyaya öncülük ediyor ve Pakistan’ın bilimsel ve teknolojik gelişimi büyük bir potansiyele sahip, dolayısıyla ikili işbirliğini derinleştirerek Pakistan, Güney Asya’da bir yapay zeka geliştirme merkezi olma potansiyeline sahip olabilir.
Latif’e göre laboratuvar, Pakistan’da verimli trafik yönetim sistemleri ve altyapı izleme sistemleri gibi akıllı şehir projeleri geliştirmek için Çin’in teknolojisini kullanıyor. Şu anda yerel koşullar dikkate alınarak laboratuvar tarafından geliştirilen plaka tanıma sistemi ve akıllı güvenlik sisteminin Pakistan’da pilot uygulamalarına başlandı.
“Daha fazla Pakistanlı, akıllı sistemlerin uygulanmasının getirdiği güvenlik ve rahatlığı deneyimleyebilecek.” Şu ana kadar işbirliğinin sonuçları hızla artıyor. Dr. Wu, Pakistan’ın sıklıkla sel tehdidi altında olduğunu göz önünde bulundurarak, her iki taraftan bilim adamlarının, daha bilimsel ve etkili bir çözüm sağlayan “gerçek zamanlı afet yönetimi için İHA destekli uç çerçeve” gibi hayati bir sonuç geliştirmek için bilgeliklerini bir araya getirdiğini söyledi.
Teknolojiyi yurtdışına getirmenin yanı sıra, yetenek değişimi ve eğitim de laboratuvarın kurulmasının bir diğer temel amacı olduğu söylenebilir. Bugünlerde laboratuvar, Pakistan’dan dört seçkin doktora sonrası araştırmacıyı uzun süre çalışmak üzere Guangzhou’ya aldı ve önümüzdeki yıllarda da öğrenci almaya devam edecek.
Laboratuvar araştırmacısı Sahar Ershad, “Çinli meslektaşlarımızla, aktivite tespiti, yürüyüş tanıma, otomatik plaka tanıma ve gerçek zamanlı tanıma gibi çeşitli heyecan verici projeler üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Gelişmekte olan bir ekonomi olarak Pakistan’ın altyapısı her geçen gün gelişiyor. Çok sayıda yol kamerası ve diğer ekipmanlar henüz entelektüelleştirilmedi, bu da CPInS Laboratuvarının gelecekte büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.
Genel olarak konuşursak, Pakistan’da yapay zeka alanı henüz bir endüstri oluşturmadı, ancak ülke hiçbir zaman bilim-teknoloji yetenekleri konusunda eksik kalmıyor. Wu, kendinden emin bir şekilde sözlerini şöyle tamamladı: “Pakistan, Çin ile daha fazla iş birliği yaparak, Güney Asya ve daha geniş bölgede bir yapay zeka geliştirme merkezi haline gelme kapasitesine tam anlamıyla sahip.”
https://islamabadpost.com.pk/china-pak-coop-constructing-smart-city-through-ai-tech/#google_vignette