Çin’in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yer alan, 10.000 metreyi aşan derinliğe sahip Çin’in ilk bilimsel araştırma kuyusu, şu anda ulaştığı 9.850 metrelik derinliğiyle 10.000 metre derinlik sınırını aşmaya hazırlanıyor.
Son raporlara göre, Pazar günü Shendi Take-1 kuyusunun sondajı devam ediyor ve şu anda 9.850 metreye ulaşmış durumda; ayrıca daha fazla kazı için yeni matkap uçları seti takıldı.
Bilimsel araştırma kuyuları, Dünya’nın evrimi, yaşamın kökeni, iklim değişikliği, afet önleme ve kaynak kullanımı gibi konuları araştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Bu kuyular, sıradan petrol kuyularından farklı olarak, keşfedilmemiş alanları ortaya çıkarmayı hedefler.
Derinlik arttıkça, kazı zorlukları da artmaktadır. Proje ekibi, bu kuyuyu açmak için bugüne kadar 26 farklı matkap ucu kullandı. Bu matkap uçlarından 14’ü, yeraltının 8.000 metrenin altında yaklaşık 1.800 metrelik bir mesafede kullanıldı. Bu durum, normal şartlarda bir matkap ucunun ömrünü 2.000 metreden 140 metreye kadar kısaltabilen ultra derin sondajın zorluklarını gözler önüne sermektedir.
Tarım Havzası, Çin’in en büyük petrol havzasıdır ve ülkenin karadaki ultra derin petrol ve gaz kaynaklarının %60’ını oluşturur. Şendi Take-1 kuyusunun bulunduğu Tarım Havzası’nda, 4.500 metrenin altındaki derin oluşumlardan üretilen doğalgaz miktarı 260 milyar metreküpü geçmiştir.
Ayrıca, Tarım Havzası, petrol ve gaz rezervlerinin yerin 6.000 ila 10.000 metre derinliklerinde bulunmasından dolayı, keşfi en zor alanlardan biridir. Bu nedenle, bu kuyunun açılması önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilmektedir.
Dünyanın ilk 12.000 metre derinliğindeki otomatik kuyu sondaj makinesi, yaklaşık 200 yerli son teknoloji bileşenle donatılmıştır. Bu makineler, yüksek sıcaklık ve basınç altında bile normal sondaj ekipmanlarından daha iyi performans göstermektedir.
Sondaj kulesi, 82 metre yüksekliğinde olup, 24 katlı bir binanın yüksekliğine eşdeğerdir. Diğer sondaj kulelerine kıyasla, kaldırma kapasitesi artırılmış ve aynı anda 1.500 yetişkin devenin kaldırılabilmesine olanak tanımaktadır.
Ayrıca, bu kuyu, işçilik maliyetlerini azaltmak ve güvenlik performansını artırmak için eksiksiz bir otomatik işleme sistemleri seti ile donatılmıştır. Bunun yanı sıra, gerçek zamanlı izleme ve ekipman durumu ile çalışma parametrelerinin uzaktan iletimi için tam süreçli bir Nesnelerin İnterneti (IoT) sistemi de kullanılmaktadır.