“Çin, eğitim programları aracılığıyla Afrika’da demiryollarının ihtiyaç duyulan gelişimini kolaylaştırıyor.”
Trenin motoru gürlerken vagonların kapıları sabah 07:30’da yavaşça açılıyor ve mürettebat bir sonraki varış noktasına doğru yolculuğa başlamadan önce yolcuların binmesini bekliyor.
Kalkıştan bir saat önce Marriam Gadesa lokomotif kabinine gidiyor ve hızlı bir şekilde lokomotifin güç kaynağını test ediyor ve ardından motoru çalıştırıyor.
“Motor çalıştırıldıktan sonra elektrikli ve havalı fren testlerini yapıyorum. Tüm yolcular uçağa bindiğinde, sürücüye Addis Ababa’dan Cibuti’ye olan yolculuk için son hazırlıkları yapması için bir sinyal veriliyor” dedi Gadesa, ChinAfrica’ya.
30 yaşındaki Gadesa, Ethio-Cibuti Standart Hat Demiryolu Paylaşımı Şirketi’nde (EDR) elektrik mühendisi olmasına rağmen, özellikle geleneksel olarak erkek egemen olan bu kariyerin yıllar içinde önemli ölçüde dönüşerek daha yaygın hale gelmesi nedeniyle tren makinisti olmayı arzuluyor. kadın şoför olarak çalışacak.
Demiryolunun kara taşımacılığı, ticaretin kolaylaştırılması ve ekonomik ve sosyal kalkınmada oynadığı önemli rol göz önüne alındığında demiryolu uzmanları, çoğu Afrika ülkesinde demiryolu taşımacılığının onlarca yıldır süren düşük doğrudan yatırım, zayıf altyapı yönetimi ve verimsiz tren operasyonlarından dolayı sıkıntı çektiğini söylüyor.
2001’den bu yana Afrika’da yük taşımacılığında yüzde 7’lik çok mütevazı bir artış ve yolcularda da aynı miktarda bir düşüş kaydedilirken, dünya çapında yük ve yolcu demiryolu taşımacılığı aynı dönemde yüzde 40’tan fazla arttı. Bu rakamlar, Sahra Altı Afrika Ulaştırma Politikası Programı tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Sahra Altı Afrika’daki demiryolu sisteminin gelişiminin hala ciddi engellerle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
Çin yatırımı bu durumu değiştirmede büyük rol oynuyor. Örneğin, Çin’in sponsor olduğu bir program, genç Afrikalı tren makinistlerini teknoloji ve beceri eğitimiyle donatıyor. Girişim, geniş Doğu Afrika platosu boyunca güvenli bir şekilde şoförlük yapan Etiyopya-Cibuti Demiryolunun omurgası haline geldi. Etiyopya ve Cibuti’nin ortak girişimi olan EDR, Addis Ababa’dan Cibuti limanına kadar uzanan 756 kilometrelik demiryolu güzergahını işletiyor. Doğu Afrika demiryolunun günlük yolcu ve kargo hizmetleri, her iki ülkenin sosyoekonomik büyümesine büyük katkı sağlıyor.
2019 yılında, Henan Eyaletindeki Zhengzhou Demiryolu Mesleki ve Teknik Koleji (ZZRVTC), Çin hükümetinin desteklediği program sayesinde, Addis Ababa-Cibuti Demiryolu için elektrikli lokomotif sürücülerini eğitmek amacıyla EDR ile bir anlaşma imzaladı.
Etiyopya ve Cibuti’den gelen 28 kursiyerden oluşan ilk grup, Çin kolejinde sekiz ay eğitim gördükten sonra yakın zamanda elektrikli trenlerin sürüşü, izlenmesi ve bakımı konusunda tam eğitim aldı.
“Çin’deki sekiz aylık eğitim boyunca her karşılaşma ve aktivite bize çok fayda sağladı ve hepimizi zenginleştirdi. Bu sonsuza kadar hafızamızda kalacak. 28 kursiyerden oluşan sınıftaki tek kadın olan Tilahun Girma, ChinAfrica’ya şöyle konuştu: “Çinli öğretmenlere eğitim ve çalışma döneminde dikkatli rehberliklerinden dolayı çok teşekkür ederim.”
Aynı eğitimi alan Etiyopyalı tren makinisti Yidnekachew Mekonen de Girma’nın duygularını yineleyerek, “Eğitimimiz ülkemizin lokomotiflerine uygun hale getirildi. Bu bilgi, ülkemin demiryolu sistemine ve dolayısıyla sosyoekonomik özgürleşmemize etkili bir şekilde katkıda bulunmama yardımcı olacak.”
Addis Ababa-Cibuti Demiryolu, 2018 yılında ticari olarak faaliyete geçtikten sonra Afrika’nın ilk elektrikli sınır ötesi demiryolu oldu. Bu, Çin’in önerdiği Kuşak ve Yol Girişimi çerçevesindeki amiral gemisi projesidir.
İki komşu ülkenin endüstriyel gelişimini desteklemek üzere tasarlanan Addis Ababa-Cibuti Demiryolu, iki ülkede 50.000’den fazla istihdam yaratarak demiryollarının gelişimi için sağlam bir temel oluşturdu ve 3.000’den fazla profesyonele eğitim verdi. Etiyopya hükümeti.
Etiyopya Ulaştırma ve Lojistik Bakanlığı’ndan alınan bilgiler, demiryolunun Çin teknolojisinin yardımıyla iki ülke aras
ındaki malların nakliye süresini üç günden fazla olan süreden 20 saatin altına düşürdüğünü ve maliyeti de en az yüzde 1 oranında azalttığını gösteriyor. üçüncüsü, Afrika Boynuzu’nda denize kıyısı olmayan bir ülke olan Etiyopya’nın ithalat ve ihracatını önemli ölçüde artırmak.
EDR’ye göre demiryolu, Ocak 2018’de faaliyete geçtiğinden bu yana yaklaşık 530.900 yolcu taşıyan toplam 1.800’den fazla yolcu treni ve yaklaşık 7.32 milyon ton mal taşıyan 6.133 kargo treni işletti.
Ülkeye hizmet etmek
Etiyopya’daki Çin büyükelçiliğinin ekonomik ve ticari işlerden sorumlu bakan danışmanı Liu Yu, “Yerel personele beceri ve teknoloji transferi, Etiyopya’nın ekonomik beklentilerini büyük ölçüde artıracak ve Etiyopya’nın refah yoluna girmesine yardımcı olacak” dedi ve eğitimi ekledi. yerel tren makinistleri için iki ülke arasındaki işbirliğinin önemli bir parçasıdır.
http://www.cnfocus.com/training-train-drivers/