Griffith Asya Enstitüsü ve Fudan Üniversitesi’nin ortak raporuna göre, Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) ülkelerine yönelik yaptığı yatırımlar, geçen yıl yurt dışı projelere aktarılan yaklaşık 50 milyar dolar ile 2018’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Yatırımdaki bu önemli artış, bir önceki yıla göre %80’lik dikkate değer bir artışı temsil ediyor ve altyapı girişimine katılan 150 ülkenin toplam katılımını, 2013’teki başlangıcından bu yana 1 trilyon doların üzerine çıkardı.
Griffith Asya Enstitüsü Direktörü Profesör Christoph Nedopil Wang tarafından kaleme alınan rapor, KYG ülkelerindeki Çin yatırımlarının doğası ve eğilimleri hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.
“Özellikle elektrikli araç üretimi de dahil olmak üzere yüksek teknoloji projelerine yapılan yatırımlarda önemli bir büyüme gözlendi.”
Yalnızca akü sektörü, Güney Kore’deki akü fabrikaları ve Tayland, Vietnam, Brezilya ve Macaristan gibi ülkelerdeki otomobil fabrikalarına yönelik iddialı planların etkisiyle yaklaşık 8 milyar dolarlık bir katılım sağladı.
Çin’in borç verme uygulamalarına ve kredi alan ülkelerdeki etkisine ilişkin endişelere rağmen, rapor yurt dışı yatırımların genişlemeye devam ettiğini doğruluyor. Çin’deki yurt içi ekonomik yavaşlama göz önüne alındığında, bu büyüme özellikle etkileyicidir.
İlginç bir şekilde, rapor, KYG projelerinin ölçeğinde ve doğasında bir değişim olduğuna dikkat çekmektedir; geçen yıl duyurulan inşaat projelerinin ortalama büyüklüğü 400 milyon doların altına düşmüştür. Bu eğilim, Çin’in, girişimin ilk yıllarını karakterize eden büyük ölçekli altyapı gelişmelerinden farklı olarak “küçük ve güzel” projelere öncelik verme stratejik hamlesini yansıtmaktadır.
Rapor öncelikle Çin’in denizaşırı projelerdeki özsermaye hisseleri yoluyla katılımına odaklanmasına rağmen, Çin finansmanını takip etmenin karmaşıklığını kabul etmektedir. Bu nedenle, rapor, toplam finansmanın kesin bir ölçümünden ziyade Çin’in KYG’deki katılımına ilişkin kapsamlı bir genel bakış sunmaktadır.
“Gelecekte, yenilenebilir enerji, madencilik ve ilgili teknolojilere güçlü bir vurgu yapılmasıyla Çin’in KYG’ye katılımının daha da artması beklenmektedir.”
Bu tahminler, Çin’in daha geniş ekonomik hedefleriyle ve sürdürülebilir kalkınma ve teknolojik yenilik için hayati öneme sahip kilit sektörlerde ortaklık arayışıyla uyumludur.
Özetle, rapor, Çin’in KYG ülkelerindeki yatırımlarının değişen dinamiklerine ışık tutmakta ve katılımcı ülkeler için hem fırsatları hem de zorlukları vurgulamaktadır. Çin’in küresel ekonomik etkisini genişletirken, KYG’ye katılımını anlamak politika yapıcılar, yatırımcılar ve paydaşlar için hayati öneme sahiptir.
Raporun tamamını görüntülemek için tıklayınız.