- Çin-Moğolistan-Rusya Ekonomi Koridoru (CMREC)
11 Eylül 2014 tarihinde Çin, Moğolistan’ın Kalkınma Yolu Girişimi (Bozkır Yolu) ve Rusya’nın Trans-Avrasya Demiryolu Ağı’nı birbirine bağlamak için üçlü bir bölgesel girişim önermiştir. Bu koridor üzerinden Çin yapımı ürünlerin yanı sıra Rus petrolü ve gazı, Moğolistan’ın kömür, demir, gümüş, ham petrol ve altın gibi doğal kaynakları sevk edilmektedir.
Söz konusu ekonomi koridoru, Çin’in Tientsin ve Dalian kentlerinden başlayıp İç Moğolistan Özerk Bölgesindeki Erenhot kasabasından Moğolistan’daki Gobi kömürü ve bakır yataklarına ve Çoybalsan uranyum ve çinko yatağına ulaşmakta ve Suifen Nehri boyunca ilerleyerek Rusya’nın Uzak Doğu bölgesindeki altın ve demir cevheri yataklarına, Batı Sibirya petrol sahasına ve ardından Baltık Denizi’ne ulaşmaktadır. Bu koridor, Çin’in doğusundan deniz yoluyla Batı Avrupa’ya uzanan koridordan üç kat daha kısadır. 2015 yılında yapılan test seferlerinde, Çin’in Manzhouli istasyonundan Rusya’nın Moskova kentine kargo yaklaşık 12-14 günde teslim edilmiştir.
- Yeni Avrasya Kara Köprüsü (NELB)
Yeni Avrasya Kara Köprüsü ekonomi koridorunun ana omurgasını 10800 km uzunluğundaki demiryolu oluşturmaktadır. Çin’in Jiangsu ve Shandong bölgesinden çıkan demiryolu, Kazakistan, Rusya ve Beyaz Rusya kıyıları boyunca ilerlemektedir. Hattın bir kolu ise Hazar Denizi çevresindeki petrol ve gaz kaynaklarına, uranyum ve demir cevheri yatağına ulaşmak için güneye doğru ilerlemektedir. Bu güzergâh, ağırlıklı olarak Çin’den yük treni yoluyla Avrupa’ya ürün nakletmek için kullanılmaktadır. Bu hat, deniz taşımacılığına kıyasla daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Deniz yoluyla 37 günde varan kargolar, bu hat üzerinden 16 günde ulaştırılmaktadır.
- Çin-Orta Asya-Batı Asya Ekonomi Kuşağı (CCWAEC)
Bu koridorun amacı; Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, İran ve Türkiye arasındaki raylı sistemleri birbirine bağlamaktır. Yani Çin’i (Urumçi ve Sincan üzerinden) Kazakistan’a ve oradan Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran ve Türkiye üzerinden Akdeniz’e bağlamaktadır.
Rotası: Urumçi (Çin), Almatı (Kazakistan), Bişkek (Kırgızistan), Taşkent ve Semerkant (Özbekistan), Duşanbe (Tacikistan), Aşkabat (Türkmenistan), Tahran (İran), Ankara ve İstanbul (Türkiye).
Bu koridor tamamen faaliyete geçtiğinde, Çin’in doğusundan tren yoluyla İran’a mal sevkiyatı, Şangay Limanı’ndan deniz yoluyla yapılacak taşımacılığa kıyasla yarı sürede gerçekleşecektir. Bu koridorun katkıda bulunduğu diğer ülkeler şunlardır: Afganistan, Azerbaycan, Moğolistan, Pakistan, Suudi Arabistan, Ukrayna, Gürcistan ve Rusya’dır.
- Çin-Pakistan Ekonomi Koridoru (CPEC)
Çin-Pakistan Ekonomi Koridoru (CPEC), Pekin tarafından üstlenilen 3000 km’lik bir bölgesel altyapı ağı projesidir. Temel amacı, Malakka Boğazı rotasından kaçınarak Çin’in Orta Doğu ülkeleriyle yaptığı enerji ve diğer ticareti güvence altına almak ve riskleri azaltmaktır. Bu kapsamda Gvadar’da bir derin deniz limanı ve bu limandan Çin’in batısındaki Sincan Eyaletine uzanan kara ve demiryolu hattının inşa edilmesi planlanmaktadır. Pakistan’ın kazancı ise enerji ihtiyacını gidermek, altyapıyı geliştirmek ve ulaşım ağlarını modernize etmektir. Bu sayede Pakistan, tarıma dayalı bir ekonomik yapıdan sanayiye dayalı bir ekonomik yapıya geçecektir.
Bu proje, yalnızca Çin ve Pakistan’a fayda sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda İran, Afganistan ve en nihayetinde Orta Asya bölgesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır. İstikrarlı büyüme, geliştirilen karayolu, demiryolu ve hava ulaşım sistemi, daha yüksek hacimli ticaret ve yatırım imkanları bu kazançların bazılarıdır.
- Bangladeş-Çin-Hindistan-Myanmar Ekonomi Koridoru (BCIMEC)
Bangladeş-Çin-Hindistan-Myanmar Ekonomi Koridoru (BCIMEC) projesi, temel olarak Çin’in Kunming kentinden başlayarak Myanmar ve Bangladeş’i takip ederek Hindistan’ın liman şehri Kolkata’ya varmaktadır. Söz konusu limandan Sri Lanka’nın Kolombo Limanı’na bağlanmaktadır. Böylece Çin’in Myanmar-Bangladeş-Hindistan üzerinden kurduğu kara koridoru, Sri Lanka’dan geçen Deniz İpek Yolu’na bağlamaktadır. Bölgesel jeopolitiğin getirmiş olduğu bazı zorluklar sebebiyle proje, büyük oranda durma noktasına gelmiştir. Keşmir Sorunu ve jeopolitik-stratejik rekabet sebebiyle Hindistan ve Çin, Rohingya Sorunu nedeniyle Myanmar ve Bangladeş, Kokang Sorunu sebebiyle de Çin ve Myanmar arasında devam eden anlaşmazlıklar projeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca Sri Lanka’da yaşanan siyasi ve toplumsal krizler, söz konusu koridorun hayata geçirilmesini zora sokmuştur.
Bu koridordaki temel hedeflerden birincisi bölgedeki ulaştırma koridorlarını ve altyapıyı, ikincisi enerji kaynaklarını, üçüncüsü tarımı ve dördüncüsü ticareti geliştirmek ve nihayetinde bölgedeki sosyoekonomik kalkınmayı sağlamaktır. Projenin hayata geçirilmesi için başlangıçta 22 milyar dolarlık bir bütçe öngörülmekle birlikte bu finansmanın yüzde 55’inin Kuşak Yol Girişimi bankalarının katılım ortaklarından temin edilmesi planlanmıştır.
- Çin-Hindiçin Yarımadası Ekonomi Koridoru (CICPEC)
Çin-Hindiçin Yarımadası Ekonomi Koridoru’ndaki ülkeler; Kamboçya, Laos, Malezya, Myanmar, Tayland ve Vietnam’dır. Kuşak Yol Girişimi’nin başlangıcı 2013-2014 yıllarına kadar uzansa da “Çin-Hindiçin Yarımadası Ekonomi Koridoru”nun resmiyet kazanması 2 ila 3 yılı bulmuştur. 26 Mayıs 2016 tarihinde “9. PanBeibu Körfezi Ekonomik İşbirliği Forumu” ve “Çin-Hindiçin Yarımadası Ekonomi Koridoru Kalkınma Forumu” tarafından imzalanan ortak bir deklarasyonla “Çin-Hindiçin Yarımadası Ekonomi Koridoru Girişimi” hayata geçirilmiştir.
Çin’i Hindiçin Yarımadası’na bağlamayı amaçlayan söz konusu hat; doğu, orta ve batı koridorları olmak üzere üç kola ayrılmaktadır. Doğu koridoru, Çin’in Yünnan eyaletinin yönetim merkezi olan Kunming’den başlayarak Vietnam’ın başkenti Hanoi ve sahil şeridini takip ederek Ho Chi Minh kentine ve oradan Kamboçya’nın başkenti Punom Pen ve nihayet Tayland’ın başkenti Bangkok’a uzanmaktadır. Vietnam’dan geçen doğu koridoruna ek olarak Çin’in yine güney batısındaki Guangxi ve Yünnan eyaletlerini doğrudan Bangkok’a ve oradan Singapur’a bağlanması planlanan orta koridor da bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Çin’i Myanmar üzerinden Tayland’a bağlamayı öngören batı koridoru da mevcuttur.
- Çin-Myanmar Ekonomi Koridoru (CMEC)
Çin, bu proje doğrultusunda Myanmar’ın Kyaukpyu Limanı’na bağlanmayı planlamaktadır. Böylece Bengal Körfezi’ndeki Deniz İpek Yolu’na bağlanabilecektir. Myanmar Koridoru sayesinde Çin, Hindistan’la yaşadığı anlaşmazlıklar sebebiyle çıkmaza giren Bangladeş-Çin-Hindistan-Myanmar Koridoru’na alternatif yaratmıştır. Ayrıca CMEC, Malakka Boğazı’nı pasifize edecek olması sebebiyle de önemlidir.
Çin-Myanmar Ekonomik Koridoru, üç ana projeden oluşmaktadır:
- Myanmar’ın stratejik liman kenti Kyaukpyu’yu Çin’in güneyindeki Yunnan eyaletine bağlayan bir petrol ve doğal gaz boru hattı. (Tamamlanmıştır)
- Kyaukpyu’daki Serbest Ticaret Bölgesi’nde tekstil, gıda ve inşaat malzemesi endüstrileriyle bir sanayi parkı inşası. Ayrıca Kyaukphyu’da petrol terminalinin geliştirilmesi ve derin deniz limanı inşası.
- Kyaukpyu’yu Mandalay’a ve ardından Kunming’e bağlayan bir demiryolu inşası. (Askıya alınan projenin yeniden başlatılması planlanmaktadır.)
Çin, CMEC kapsamında önermiş olduğu 24 projeden bugüne kadar sadece 9’u Myanmar Hükümeti tarafından kabul edilmiştir. Bunlardan en önemlileri şunlardır: Kyaukpyu Özel Ekonomik Bölgesi; Kaçin ve Şan eyaletlerindeki Myitkyina, Muse ve Kanpiketi sınır ticaret bölgeleri; Singapur’un iki katı büyüklüğünde bir alanı kapsayacak olan Yangon yakınlarında yeni bir şehir ve Muse-Mandalay Demiryolu Hattı’dır.