Aşırı sıcak, sınırlı ekipman ve dil engeli gibi zorluklara göğüs geren göz doktoru Zhao Jianfeng ve meslektaşları, Mayıs ayında Sri Lanka’nın başkenti Colombo’da iki gün içinde 118 Sri Lankalı hastaya ücretsiz katarakt ameliyatı yapmayı başardı.
Çalışmaları, 2014 yılında başlatılan ve gelişmekte olan ülkelerdeki yoksul hastaların görme yetilerini geri kazandırmayı amaçlayan bir Çin tıbbi yardım projesi olan Brightness Action kampanyasının bir parçasıydı.
Yunnan eyaletindeki Kunming Tıp Üniversitesi’nin Birinci Bağlı Hastanesi’nden Zhao, birçok Sri Lankalının uzun süre güneş ışığına ve güçlü ultraviyole ışınlarına maruz kalması nedeniyle katarakt gibi göz hastalıklarına yakalandığını ve tedavi için yeterli tıbbi kaynaklara sahip olmadıklarını söyledi.
Doğru ekipmanla ameliyatların dakikalar içinde gerçekleştirilebileceğini açıkladı. Başarı oranı yüksek ve etkileri hemen görülüyor.
Zhao, “En ödüllendirici an, tedaviden sonra hastaların gözlerinden gazlı bezi çıkardığımız andı,” dedi. “Yüzlerinde gülümsemeler gördüm. Beni başparmaklarıyla onayladılar, elimi sıktılar ve bana sarıldılar.”
68 yaşındaki katarakt hastası ve Sri Lanka-Çin Sosyal ve Kültürel İşbirliği Derneği Başkanı Indrananda Abeysekara, ameliyattan sonra görme yetisini yeniden kazandı. Abeysekara, Aydınlık Eylem kampanyasını yerel topluluklarda savunmak için bir elçi olarak hareket etmeye istekli olduğunu söyledi.
Zhao tıbbi yardım programına altı kez katılarak Myanmar, Laos ve Vietnam gibi ülkelerde ameliyatlar gerçekleştirdi.
“Myanmar’da bir bayan, kendisine yeniden normal bir yaşam sağladığım için bana teşekkür ettiğinde çok duygulandım” dedi. “İşine geri dönme ve yeniden sosyal bir hayata sahip olma fırsatı bulduğunu söyledi.”
Kunming’deki hastanenin müdürü ve tıbbi ekibin lideri Zeng Zhong, ameliyatların sadece katarakt hastalarına yardım etmekle kalmadığını, aynı zamanda yerel tıbbi kurumların teşhis ve tedavi yeteneklerini de geliştirdiğini söyledi.
Hastanenin son sekiz yılda sekiz kez yardım programına katıldığını söyledi.
Zeng, Yunnan’ın insani yardım çabalarında önemli bir kamu refahı projesi olan Aydınlık Eylem kampanyasının sadece Çin’in az gelişmiş ülkelerdeki insanlara yardım etme isteğini göstermekle kalmayıp aynı zamanda komşu ülkelerle işbirliğini ve tıbbi uzmanlık alışverişini teşvik etmede de önemli bir rol oynadığını söyledi.
Zeng ayrıca bunun insanlar arası diplomasinin canlı bir örneği olduğunu da sözlerine ekledi.
Kampanya, Çin’in “küçük ama akıllı” projeler olarak da bilinen çok sayıdaki küçük ölçekli geçim yardımı projelerinden biri.
Bu tür projelerin yaklaşımları daha hedefe yöneliktir ve küçük kredilerle finanse edilirler. Bunlar arasında juncao (mantar otu) yetiştiriciliği yardım programı; Afrika köylerine uydu TV ağları getirme projesi; ve bir mesleki eğitim programı olan Luban Atölyesi yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Şi Cinping’in 2021’de Kuşak ve Yol kalkınmasına ilişkin bir sempozyumda bu tür geçim kaynağı projelerine denizaşırı işbirliğinin kolaylaştırılmasında öncelik verilmesi gerektiğini söylemesinden bu yana bu konsept Çin’in dış yardım camiasında sıcak bir konu haline geldi.
Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı Başkanı Luo Zhaohui, Ekim ayında düzenlediği basın toplantısında 2021 yılından bu yana 200’den fazla küçük ama akıllı projenin hayata geçirildiğini söyledi. Projelerin milyonlarca insana fayda sağladığı tahmin ediliyor.
Luo, Şi’nin Ekim ayındaki üçüncü Uluslararası İşbirliği için Kuşak ve Yol Forumu’nda önerdiği bir fikir olan bu projelerden 1.000 tanesini hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Çin Renmin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Direktörü Wang Yiwei, daha yüksek profilli projelerin aksine, küçük projelerin katılımcılarının, devlet kurumları, denizaşırı Çinli şirketler, sivil toplum kuruluşları ve sivil toplum örgütlerini içerdikleri için daha çeşitli olduğunu söyledi.
Çin Uluslararası Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Akademisi’nde yardımcı araştırmacı olan Sun Tianshu bir makalesinde, küçük ama akıllı projelerin, daha iyi bir kalkınma sağlamak ve katılımcı ülkelerdeki insanlara diplomatik ve ekonomik faydalar sağlamak için sınırlı fonlardan nasıl yararlanılacağına odaklandığını yazdı.
Sun, “küçük” ifadesinin projelerin düşük maliyetine ve küçük kapsamına işaret ettiğini, “akıllı” ifadesinin ise geçim kaynaklarının iyileştirilmesi ve toplum üzerindeki etkinin artırılması gibi etkilere atıfta bulunduğunu yazdı.
Sun, bu tür projelerin başarısının, insanlar tarafından benimsenmesinde ve uluslarının kalkınmasında ayrılmaz bir güç olarak kabul edilmesinde yattığını da sözlerine ekledi.