Üst düzey bir Çinli diplomat kısa süre önce Ukrayna krizini ele alan yeni bir “mekik diplomasisi” turu başlatarak Çin’in küresel barışı koruma konusundaki aktif kararlılığının altını çizdi.
Bu tür çabalar Çin’in çatışan taraflar arasında arabuluculuk yapma konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor.
Çin hükümetinin Avrasya işlerinden sorumlu özel temsilcisi Li Hui 28 Temmuz’dan bu yana tansiyonu düşürmek amacıyla Küresel Güney’in önemli üyeleri olan Brezilya, Güney Afrika ve Endonezya’yı ziyaret etti.
Ziyaret sırasında söz konusu ülkeler Çin’in barış görüşmelerini teşvik etmedeki yapıcı rolünü överken, krizin çözümüne yönelik kolektif ve kapsayıcı bir yaklaşım bulunması için Çin ve diğer ilgili taraflarla birlikte çalışma kararlılıklarını dile getirdiler.
Küresel Güney’den pek çok ülke kışkırtma yerine barış girişimleri ortaya koymuş ya da Rusya ile Ukrayna arasında mekik diplomasisi yürütmüş, diyaloğu teşvik eden ve barışı destekleyen kilit aktörler haline gelmiştir.
Özellikle Çin, sürekli olarak barış ve diyaloğu savunarak objektif ve tarafsız bir duruş sergilemiştir. Pekin defalarca mekik diplomasisi yürütmek üzere özel temsilciler göndererek ateşkes görüşmeleri için zemin hazırladı.
Çin’in son mekik diplomasisi turu, ne kadar çok ulus barış çağrısında bulunursa, gerilimi azaltma şansının o kadar artacağı ve dünyayı yenilenmiş müzakerelere ve barışa yaklaştıracağı inancından kaynaklanıyor.
Kargaşa ve krizler karşısında Çin her zaman barışı savunmuş ve diyaloğu teşvik etmiştir. Çatışmalar devam ettiği sürece Çin’in barış ve diyaloğu teşvik etme çabaları sona ermeyecektir. Bu durum sadece Ukrayna krizi için değil, diğer uluslararası ve bölgesel meseleler için de geçerlidir.