Çin’den Liu Yutao, Çin’in Jiangsu eyaletindeki Nanjing Tarım Üniversitesi’nde bir ziraat mühendisi olarak çalışıyor ve kısa bir süre Çin’de kaldıktan sonra yaklaşık üç yıldır çalıştığı Kenya’ya dönmeye hazırlanıyor. Liu, yerel çiftçilere domates yetiştirmede yardımcı olmak için burada bulunuyor. “Domates, Kenya için önemli bir sebzedir ancak son yıllarda bakteriyel solgunluk ve yaprak madencileri gibi hastalıklar ve zararlılar, ülkenin domates üretimini tehdit ederek ciddi verim kayıplarına ve bazı bölgelerde tamamen ürün kaybına yol açtı,” diyen Liu ve Çinli meslektaşları Çin’in ileri tarım teknolojilerini Afrika ülkeleriyle işbirliği içinde kullanarak kıtada modern tarımı teşvik etme çalışmaları yapmaktalar.
Çin’in aşı teknolojisi, Kenya’daki domates üreticilerine bir çözüm sunuyor. Çin’de yıllardır güvenle kullanılan bu teknoloji, kavun, sebze ve meyve ağaçlarının yetiştirilmesinde yaygın olarak uygulanıyor. 2022 yılında Nanjing Tarım Üniversitesi ile Kenya’daki Egerton Üniversitesi, domates değer zincirinin yeniliği yoluyla Kenya’daki kırsal gençleri güçlendirme amacıyla domates aşılama teknolojisini tanıtıp yaygınlaştırmaya karar verdi. 2023 yılı sonu itibarıyla bu program, Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu’ndan (IFAD) fon sağladı.
Egerton Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü’nün Kenya direktörü Joshua Ogweno, Çin’den gelen domates aşılama teknolojisinin Kenya’nın yerel çevresine iyi uyum sağladığını ve tarımsal verimliliği büyük ölçüde artırdığını söyledi. Çin sera tarımı ve domates aşılama teknolojisi alanında 4.000’den fazla Kenyalı çiftçi eğitim aldı. Bu teknolojinin, yerel domateslerde bakteriyel solgunluk oranını yüzde 90’dan yüzde 10’un altına düşüreceği ve yıllık verimi hektar başına toplam ürün kaybından 90 tona çıkaracağı, hektar başına geliri yaklaşık 1,5 milyon Kenya şilini (yaklaşık 11.600 ABD doları) artıracağı tahmin ediliyor.
Bu ayın başında düzenlenen Çin-Afrika Yenilik Forumu’nda, Çin Tarım Bilimleri Akademisi (CAAS) ve Afrika Bilimler Akademisi, Çin-Afrika Tarımsal Bilim ve Teknoloji Yenilik İttifakı’nı başlattı. İttifak, gıda güvenliği, biyogüvenlik ve yeşil kalkınmaya vurgu yaparak, Çin ve Afrika’da modern tarımın gelişimini teşvik etmeyi; sürdürülebilir kalkınma, uzaktan algılama ve büyük veri uygulamaları, kirlilik kontrolü ve bilim-teknoloji ile yoksulluğun azaltılması gibi alanlarda işbirliğini artırmayı hedefliyor. Son üç yılda Çin, Afrika’ya 500’den fazla uzman gönderdi ve tarımsal yeteneklere 9.000 eğitim fırsatı sağladı. 2023 yılı sonu itibarıyla, Çin Afrika’da yoğun mısır ekimi, sebze yetiştiriciliği ve hızlı manyok çoğaltma gibi 300’den fazla ileri teknolojiyi tanıttığı 24 tarım gösteri merkezi kurmuş ve 1 milyondan fazla yerel haneye fayda sağlamıştır. Afrikalı uzmanlara göre Çin, Afrika’da tarımın modernleşmesinde önemli bir rol oynuyor.