Eski İtalya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Michele Geraci, geçtiğimiz günlerde Pekin’de düzenlenen Beşinci Gelişmekte Olan Ülkeler Ulusal Yönetiim Düşünce Kuruluşu Forumu’nda, Batı’nın Küresel Güney’e yönelik yanılgılarına dikkat çekerek “Kuşak ve Yol” girişiminin önemini vurguladı.
Geraci, Batı’nın “Küresel Güney” kavramına dair yanlış algılar taşıdığını belirtti: “Öncelikle, Çin ve Hindistan gibi Küresel Güney üyeleri yükselen ekonomiler olarak gelişimlerini sürdürüyor, ancak bu ülkeler küresel ekonomide yeni ortaya çıkmadı, aksine tarihsel olarak merkezi bir role geri dönüyor. Veriler, Çin ve Hindistan’ın geçmişte dünya ekonomisinde baskın konumda olduğunu ve toplam Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) oranlarının küresel ekonominin %60-70’ine ulaştığını gösteriyor” dedi ve Batı’nın bu gerçeği kabul etmesi gerektiğini ifade etti.
Geraci, ayrıca “Kuşak ve Yol” girişiminin önemini şu şekilde açıkladı: “Bu girişim ulaştırma altyapısının gelişimini teşvik ediyor. Çin limanlarından Avrupa’ya deniz yoluyla konteyner taşımacılığı yapmak için Malakka Boğazı, Hint Okyanusu ve Süveyş Kanalı’ndan geçilmesi gerekiyor ve bu rota hegemonya peşindeki devletler tarafından kontrol edilebilir. Ancak kara yollarının gelişmesiyle, Çin’in Şi’an kentinden başlayan konteyner taşımacılığının demiryolu aracılığıyla Kazakistan, Orta Doğu ve nihayetinde Avrupa’ya ulaşması mümkün hale geldi.” Ayrıca, “Kuşak ve Yol” girişiminin somut ekonomik faydalar sağladığını ifade etti. Konteynerlerin doğrudan Shenzhen’den Hollanda’daki Rotterdam’a deniz yoluyla taşınması durumunda, ara ülkelerin bu süreçten fayda sağlayamadığını belirten Geraci, buna karşın demiryolları, otoyollar, benzin istasyonları ve süpermarketler gibi altyapıların inşasıyla GSYH’nin artırılabileceğine dikkat çekti.
Ayrıca, uluslararası ilişkilerde iki karşıt model bulunduğunu ifade etti: sıfır toplamlı oyun ve işbirliğiyle kazan-kazan modeli. Geraci, Batı’nın büyük bir kesiminin bir tarafın ekonomik büyümesinin diğer tarafın zararına olduğu fikrine dayandığını ve bu anlayışın Çin’in gelişimini bir tehdit olarak görmelerine neden olduğunu söyledi. Bazı Batılı ülkelerin Çin karşıtı propaganda için 250 milyar dolar harcadığını belirten Geraci, bu düşünceye karşın Çin’in refah ve istikrarı birlikte inşa etmeyi hedeflediğini ifade etti.
https://news.cctv.com/2024/11/25/ARTIHT2bKSspbK7HAeK7nesV241125.shtml