Çin’in dış ticaret hacmi, zorlu dış ortama rağmen güçlü bir direnç ve istikrarlı bir artış ivmesi göstererek bu yılın ilk yarısında yeni bir zirveye ulaştı.
Çin’in güçlü üretim kabiliyetleri, gelişen tüketici pazarı, teknolojik ilerlemeleri ve elverişli ticaret politikalarıyla birlikte ticaret ortaklarına geniş fırsatlar sunmakta ve küresel ekonomik toparlanmayı desteklemektedir.
Teknoloji yoğunluklu ve yeşil ihracata yönelimin yanı sıra gelişmekte olan piyasalarla ticari işbirliğinin arttığını gözlemleyen denizaşırı uzmanlar, Çin’in dış ticaretinin geleceğine duydukları güveni dile getirdiler.
Ülkenin Gümrük Genel İdaresi’ne (GAC) göre, Çin’in ticaret hacmi Ocak-Haziran döneminde yıllık %6,1 artışla yaklaşık 2,97 trilyon dolara ulaşırken, ihracat %6,9, ithalat ise %5,2 yükseldi.
Uzmanlar, ticari korumacılık ve küreselleşme karşıtı duyguların ortasında Çin’in Kuşak ve Yol işbirliğini ve Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) gibi çok taraflı platformları aktif bir şekilde desteklemesinin küresel ticaret akışını kolaylaştırdığını ve katılımcı ülkeler arasında ekonomik büyümeyi teşvik ettiğini belirtt.
Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’ne (KYG) katılan ülkelerle ticareti, bu yılın ilk yarısında ticaret hacminin yüzde 7,2 artışla yaklaşık 1,38 trilyon dolara ulaşmasıyla canlı büyümesini sürdürdü.
Uzmanlar ayrıca Çin’in dış talep yapısının gelişmiş piyasalardan gelişmekte olan piyasalara doğru kaymakta olduğunu gözlemledi.
Citigroup Çin Baş Ekonomisti Yu Xiangrong, gelişmiş ülkelerden gelen talep muhtemelen azalırken, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Latin Amerika ve BRICS ülkeleri dahil olmak üzere gelişmekte olan ekonomilerin bu boşluğu doldurabileceğini söyledi ve ülkenin ihracat büyümesinin istikrarlı kalmasının beklendiğini kaydetti.
Suudi araştırmacı ise, “Çin’in inovasyonu teşvik ederek, BRI ve RCEP gibi girişimlerle uluslararası ticareti geliştirerek ve küresel tedarik zincirlerine katkıda bulunarak küresel ekonomik kalkınmada önemli bir rol oynaması bekleniyor” dedi.