Eski İpek Yolu Çin’den başlayıp Türkiye’de son buluyordu. Çin ile Türkiye arasındaki bu eski bağlar, “Kuşak ve Yol” Girişimiyle bir kez daha güçlendi. Son yıllarda, Çin-Türkiye stratejik işbirliği ilişkisi gelişmeye devam etti ve çeşitli alanlarda somut işbirlikleri kaydedildi. Kuşak ve Yol Girişimi Çin-Türkiye ilişkilerinin daha da derinleşmesine nasıl katkı sağlıyor? Çin-Türkiye işbirliğinin geleceği nasıl şekillenecek? Son zamanlarda, çok sayıda Türk iş dünyası temsilcisi, Çin Daily News ile bu konudaki görüşlerini paylaştı.
Türk Genç İş Adamları Derneği Başkanı Gürkan Yıldırım, Çin-Türkiye işbirliğini yüksek takdirle değerlendirdi. Yıldırım, Çin’in artık Türkiye’nin küresel üçüncü en büyük ticaret ortağı olduğunu ve Asya’daki en önemli ticaret ortağı konumuna geldiğini belirtti. İki ülke, sanayi ve tedarik zinciri alanlarında derin bir entegrasyona sahip. Son 20 yıl içinde, ikili ticaret hacmi 40 kat arttı. Yıldırım, 2025 yılında derneğin Pekin’de ilk yurt dışı şubesini – Çin Merkezi’ni – açmayı planladıklarını belirtti. Bu merkez, Türkiye ile Çin arasındaki köprü olacak ve iki ülke arasındaki yatırım, işbirliği ve ortaklıkları daha da ileriye taşıyarak sürdürülebilir bir ekonomik işbirliği platformu oluşturulmasına katkı sağlayacak.
ES Yatırım Komitesi Başkanı Ethem Sancak, “Kuşak ve Yol” Girişimi hakkındaki görüşlerini paylaştı. Sancak, bu girişimin, uluslararası ilişkilerde “kazanç-kazanç” ilkesi üzerine kurulduğunu ve bu ilkenin tüm çabaların temel taşı olduğunu vurguladı. Bugün, gelişmekte olan ülkeler ve Küresel Güney ülkeleri büyük fırsatlarla karşı karşıya. Bu fırsatların en önemlisi, herkesin arzuladığı adil, eşit, işbirliği içinde, özgür, barışçıl ve refah dolu bir dünya inşa etmektir. Sancak, 2015 yılından bu yana Türkiye’nin Kuşak ve Yol Girişimi’ne katıldığını belirtti. Çin ile Türkiye’nin tarihi bağları ve kültürel benzerlikleri olduğunu ve Çin’in uluslararası alanda yapıcı bir rol oynamakta ve tüm ülkeleri kapsayan, faydalı bir strateji izlediğini de belirtti.
Türk Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Çin Konseyi Başkanı Korhan Kurdoğlu, Çin’in yalnızca Türkiye’nin öncelikli bir ülkesi olmadığını, aynı zamanda stratejik açıdan büyük bir öneme sahip bir pazar olduğunu belirtti. Konsey, Çin ile 30 yılı aşkın süredir sıkı ilişkiler kurmuş durumdadır. Bugün, Türkiye’nin Çin’de düzenlenen Zincir Fuarı gibi birçok uluslararası etkinliğe katılımı, iki ülke arasındaki yeni yatırım hikayelerinin başlangıcıdır. Kurdoğlu, iki ülke arasındaki karşılıklı ilişkileri daha da güçlendirmek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade etti. Bir yatırım şirketinin CEO’su olarak Kurdoğlu, şirketinin Şanghay’da bulunan teknoloji şirketi “Trey Soft (ATP)”nin farklı alanlara işlerini genişlettiğini belirtti. Aynı zamanda, Çinli şirketlerin Türkiye’ye olan ilgisinin giderek arttığını, bunun da Çin ile Türkiye arasındaki güvenin giderek güçlendiğini ifade etti. Kurdoğlu, Türkiye ve Çin’in birlikte çaba göstererek sağlıklı ve sağlam bir işbirliği ortamı yaratmakta olduklarını ve daha güçlü bir ekonomik yapı inşa edeceklerini vurguladı. Bu ortak inançla, önümüzdeki yıllarda iki ülke iş dünyası arasındaki bağların daha da güçleneceğine inandıklarını ifade etti.
https://cn.chinadaily.com.cn/a/202412/17/WS6761465ba310b59111da956c.html