Türkiye Cumhuriyeti’nden genç girişimci Mehmet Nemo Türker, Güney Çin’in teknoloji merkezi Shenzhen’i hem evi hem de girişimcilik faaliyetlerinin üssü haline getirdi. Nemo, batarya hücreleri ve enerji depolama çözümleri dahil olmak üzere enerjiyle ilgili ürünlerin araştırma ve geliştirmesine (Ar-Ge) odaklanan birçok şirket kurdu.
1990 doğumlu olan Nemo, elektronik ürünlere her zaman büyük bir ilgi duydu. Lise yıllarında bir sosyal medya sitesi geliştirerek ve okul sistemindeki bir güvenlik açığını bularak teknik becerilerini gösterdi. Bunun ardından okul, web sitesinin yönetimini Nemo’ya devretti ve ona özel bir ofis tahsis etti. Daha geniş bir vizyona sahip olmak isteyen Nemo, Türkiye’deki üniversitesinden ayrılarak yurtdışında eğitim almaya karar verdi ve Çin’in önde gelen teknoloji merkezlerinden Shenzhen’i seçti. “Nemo Latince’de hiç kimse anlamına gelir ve teknolojik yenilikler alanında da ben bir hiç kimseyim. Ancak Çin’in gelişim fırsatlarını yakalamayı ve sıfırdan başlamayı arzuluyorum,” diyen genç girişimci, adının anlamıyla ilgili esprili bir açıklamada bulundu.
Nemo’nun girişimcilik yolculuğu, engelli bir arkadaşına yardım etme isteğiyle başladı. Arkadaşlarından biri, 18 yaşında bir dalış kazası sonucu yüksek paraplejik (boyundan aşağısı felçli) oldu ve yalnızca boynunu hareket ettirebiliyordu. Nemo, arkadaşına yardımcı olabilecek cihazlar arayışına girdiğinde, dünya çapında bu konuda yetersiz çözümlerle karşılaştı. Bu süreçte, toplumla yeniden bütünleşmeyi arzulayan ancak bunu sağlayacak araçlardan yoksun olan pek çok kişiyle tanıştı. Shenzhen’in dünyaca ünlü elektronik pazarı Huaqiangbei, onun bu arayışına çözüm sundu. “Yüz tanıma sistemleri çok pahalıydı. Huaqiangbei’de bir hareket algılama oyun konsolu gösterisi izlerken bir aydınlanma yaşadım. Neden sensör teknolojisini kullanmıyoruz?” şeklinde düşündüğünü ifade etti. Daha sonra sensörleri sıradan gözlüklerle birleştiren Nemo, yoğun geliştirme ve iyileştirme çalışmalarının ardından Glassouse serisini piyasaya sürdü. Bu yenilikçi cihaz, fare ve klavye kullanamayan bireylerin, akıllı telefonlarını ve bilgisayarlarını bağımsız bir şekilde kontrol etmelerine olanak tanıyor.
Nemo Shenzhen’de, EnnoPro Group gibi enerji ürünleri Ar-Ge’sine odaklanan şirketler kurdu. Ar-Ge ekibiyle birlikte ürünlerini sürekli geliştiren Nemo, Sony Group’un dikkatini çekmeyi başardı ve bir patent satışını gerçekleştirdi. Hibrit araç bataryalarına odaklanarak Guangdong-Hong Kong-Makao Büyük Körfez Bölgesi’ndeki olgunlaşmış endüstriyel zincirden destek alan Nemo’nun şirketinin küresel pazar payı istikrarlı bir şekilde artıyor.
Ayrıca Nemo, “Türkiye benim anavatanım, Çin ise ikinci vatanım. Glassouse ürünlerimi her iki ülkede de ihtiyacı olanlara ücretsiz olarak sunuyorum. Umarım bir gün benim gibi bir ‘hiç kimse,’ topluma katkıda bulunan bir ‘biri’ haline gelir,” diyerek geleceğe dair umutlarını da ifade etti.